tisdag 27 mars 2012

Veckans fråga - Svar!

Nu har jag fått tips och forskat vidare lite på det som var Veckans fråga:
Vad är håll?
Här kommer några svar:

Så här skriver Carl Johan Sundberg, docent,  fysiologi om håll:Håll visar sig som en akut smärta i buken, framförallt på sidorna under revbenen (vanligaste höger sida). smärtan kan beskrivas som kramp eller huggande. I samband med träning där intensiteten är hög och den som tränar inte är så vältränad har lättare att få håll. De vanligaste idrottsformerna där håll uppstår är vid löpning och cykling. Det är lika vanligt att både kvinnor och män får håll, men det är framförallt yngre som oftast drabbas.
Vad orsaken till håll är, är ännu inte klarlagd. Men man tror att det kan bero på dragningar i ligamenten inne i buken. En annan orsak kan vara nedsatt cirkulation till muskler eller till andra organ.
Att värma upp ordentligt innan ett träningspass minskar riskerna att få håll.
Om man får håll bör man sänka sitt tempo och försöka förändra sitt andningsmönster. för en del kan det även hjälpa om man håller en liten sten i handen. 
Källan finns här! 

Så här skriver Illustrerad Vetenskap (IV nr. 8/2008 s. 9) om håll:
"Trots att de flesta människor har upplevt att ha håll i sidan har forskarna ännu inte lyckats finna en exakt förklaring till fenomenet.
Håll uppstår under eller efter en ansträngande fysisk aktivitet utan uppvärmning och ofta efter en större måltid, då blodgenomströmningen i mag-tarmkanalen är ökad. Vissa forskare menar därför att smärtan är resultatet av kroppens maktkamp, då matsmältningsorganen och de arbetande musklerna kämpar om blod och syre. Smärtan är alltså ett strejkvarsel, som kroppen utsänder på grund av konflikten.
Medan orsaken är ouppklarad, tyder mycket på att man kan förebygga smärtan. Att värma upp och undvika ansträngning efter en måltid är en god idé. Är hållet på väg, skall man snarast stanna upp och vila lite. Forskning visar för övrigt att håll blir alltmer sällsynt, när man blir mer vältränad."


Kopierat och lånat rakt av från Illustrerad Vetenskap - Fråga oss! 

Kanonbra länkar och sidor där man kan få reda på det mesta!
Någon som har nån fråga som ni vill att jag ska svara på? ;)

 

1 kommentar:

  1. haha ja då vet jag minsann vart jag ska skriva mina frågor! :D

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jag återkommer snart med svar! :)